Sen to w istocie ciężka praca

14 listopada 2010, 14:41

Dynamika, tempo, brak czasu - te cechy najlepiej opisują naszą współczesną cywilizację i społeczeństwo. Kiedy zaczyna doskwierać brak czasu, z czegoś trzeba zrezygnować, a pierwszą ofiarą jest zwykle sen. Jak się okazuje - to bardzo niewłaściwe podejście.



Badanie wytrzymałości śluzu wokół komórek rakowych

17 marca 2011, 17:40

Badanie wytrzymałości mechanicznej warstwy śluzowej komórek nowotworowych i jej związków z budową pozwoli opracować skuteczniejsze metody leczenia. Wyjaśnia też, czemu niektóre z tych komórek są bardziej lekooporne od innych.


Wysterylizowany komar powstrzyma malarię?

9 sierpnia 2011, 12:59

By zwalczyć malarię, naukowcy stworzyli pozbawione plemników samce. Eksperymentując z Anopheles gambiae, obawiali się, że samice nie będą chciały kopulować ze zmodyfikowanymi genetycznie partnerami, na szczęście wszystko poszło po ich myśli.


Alan Turing miał rację

20 lutego 2012, 18:15

Naukowcy z King’s College London jako pierwsi przeprowadzili eksperymenty potwierdzające prawdziwość teorii Alana Turinga, która dotyczy sposobu formowania się w przyrodzie wzorców takich jak np. paski na ciele tygrysa.


Kubit z pojedynczego elektronu

21 września 2012, 09:46

Zespół pracujący pod kierunkiem australijskich naukowców uzyskał pierwszy działający bit kwantowy stworzony z pojedynczego atomu umieszczonego na krzemie. To bardzo ważny krok na drodze do zbudowania komputerów kwantowych


Maski, które wyostrzają zmysły

8 maja 2013, 12:19

Grupa studentów z Królewskiego College'u Sztuki w Londynie opracowała maski Eidos, które wzmacniają słuch bądź wzrok.


Gaz szlachetny w kosmosie

13 grudnia 2013, 14:03

Astronomowie z University College London są pierwszymi, którzy w przestrzeni kosmicznej odkryli gaz szlachetny. Znaleziono go w Mgławicy Kraba. Odkrycia dokonała grupa pod kierunkiem profesora Mike'a Barlowa, który obserwowała mgławice w dalekiej podczerwieni


Grafen z kuchennego blendera

23 kwietnia 2014, 10:43

Jak tanio uzyskać grafen? W kuchennym blenderze!


Fruktoza silniej aktywuje ośrodki nagrody

12 grudnia 2014, 12:22

Fruktoza zwiększa odpowiedź mózgowych ośrodków nagrody na wskazówki związane z jedzeniem.


Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon

21 lipca 2015, 12:10

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy